Goed seizoen voor kokkelvissers

Gepubliceerd op 28 juli 2004OverheidAangemaakt door ANP

HARLINGEN

Het ministerie van Landbouw heeft een vergunning verleend om dit najaar acht miljoen kilo kokkelvees op te vissen

uit de Waddenzee. De Waddenvereniging wil bezwaar maken tegen de vergunning. Wat het kabinet betreft, wordt dit het laatste seizoen voor de beroeps-kokkelvissers, maar de Tweede Kamer heeft daarmee nog niet ingestemd.

Acht miljoen kilo is in verhouding met eerdere jaren veel. De minister staat deze hoeveelheid toe, omdat uit een berekening blijkt dat er genoeg kokkelvlees overblijft voor de scholeksters.

Directeur H. Lacor van 'Roem van Yerseke', een schelpdierverwerkend bedrijf in Zeeland, noemt het grote kokkelbestand van dit moment het bewijs dat kokkelvissers geen schade aanbrengen aan de natuur. Hij heeft daarmee weer wat hoop gekregen voor de kokkelvisserij.

Directeur S. Lenger van Heiploeg Shellvis noemt de vergunning een "mooi afscheidscadeau". "Toch heerst er binnen de sector natuurlijk geen jubelstemming. We proberen onze mensen nog een keer te motiveren", aldus Lenger. Volgens hem heeft de grote hoeveelheid kokkels in de Waddenzee te maken met de goede zaadval die er eens in de zoveel jaar is.

GroenLinks ziet helemaal niets in de verleende vergunning. De Tweede-Kamerleden Tonkens en Duyvendak hebben woensdag opheldering gevraagd aan minister Veerman (Landbouw). Volgens GroenLinks zal nu in een extra groot gebied de bodem verstoord worden. De parlementariers snappen ook niet waarom dit omstreden besluit tijdens het reces van de Tweede Kamer is genomen. Ze roepen Veerman op de vergunning pas definitief te verlenen, nadat de Kamer erover heeft kunnen spreken.