Gezamenlijke reddingsoefening met en voor wadlopers
Op vrijdag 10 september vindt er op de Waddenzee een reddingsoefening plaats met en voor wadlopers.
Deze oefening was eerder gepland op 27 augustus, maar is toen vanwege de slechte weersvoorspelling afgelast. Ruim 80 wadlopers zullen tijdens deze oefening door reddingboten van de KNRM en een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht (SAR) bij de Zuider Spruit (ten Zuiden van Ameland) van het wad worden gehaald. Bij de oefening gaat het om de communicatie rond een calamiteit, het uiteindelijk beschikbaar komen van materieel en het redden van de wadlopers. Uit de evaluatie zal moeten blijken of er reden is de bestaande procedures aan te passen.
De calamiteit in deze oefening ontstaat na een medisch probleem bij een van de wadlopers, waardoor de hele wadlopersgroep in de problemen komt. Het blijkt tijdens de oefening niet meer mogelijk om het land te bereiken: de groep moet van het wad worden gehaald.
Oefening Initiatief stuurgroep Waddenprovincies
De oefening is een initiatief van en wordt gecoordineerd door de Stuurgroep Waddenprovincies, een samenwerkingsverband tussen de provincies Fryslan, Groningen en Noord-Holland. Aan de oefening wordt deelgenomen door de 7 wadlooporganisaties en individuele wadloopgidsen. Bij de oefening zijn de politie Fryslan, de Koninklijke Marine (Kustwachtcentrum), de GGD Fryslan, de KLPD, de KNRM, de Koninklijke Luchtmacht (SAR), Ministerie van LNV en Rijkswaterstaat betrokken.
De Stuurgroep Waddenprovincies heeft in 1996 met de wadlooporganisaties een Convenant Wadlopen afgesloten. Dit convenant heeft tot doel de veiligheid van het wadlopen te waarborgen, de aantrekkelijkheid van het wadlopen te behouden en de natuurwaarden van het Wad te beschermen. Met de wadlooporganisaties zijn afspraken gemaakt over het testen van de procedures rond een mogelijke calamiteit in de vorm van een reddingsoefening. In 2000 is een oefening met wadlopers gehouden ten zuiden van Engelsmanplaat.
Minimaliseren risico's
In de wadloopvergunningen die de Stuurgroep Waddenprovincies verleent, staat de veiligheid van gidsen en deelnemers voorop. Wadlopen is echter nooit zonder risico's. Het is daarom van belang deze risico's te minimaliseren. Een vergunninghouder moet beschikken over voldoende kennis en ervaring met het wadlopen en moet tijdens een tocht ook de juiste communicatie- en veiligheidsmaterialen meenemen. In de praktijk blijkt overigens dat de gidsen zich goed bewust zijn van de risico's tijdens een wadlooptocht en zich goed houden aan de veiligheidseisen.