Garnalenvissers blokkeren haven Harlingen
HARLINGEN
Ongeveer honderd garnalenvissers blokkeren sinds het middaguur met hun schepen de haven van Harlingen. De vissers zijn boos omdat ze van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen onderlinge afspraken meer mogen maken over prijzen en hoeveelheden te vangen garnalen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond bekendgemaakt.
"We verwachten dat het bij die honderd schepen zal blijven. De actie verloopt prima. Er komt geen schip langs. De politie is aanwezig, maar treedt niet op", aldus de woordvoerder. De Vissersbond benadrukt dat de actie niet door de bond is georganiseerd, maar door de garnalenvissers zelf. De bond doet alleen de woordvoering.
Volgens de Vissersbond kunnen de garnalenvissers door de opgelegde beperkingen geen geld meer verdienen met de visserij. De prijs die vissers ontvangen voor hun garnalen, is gedaald tot beneden de kostprijs. Met de blokkade willen de vissers aandacht vragen voor de problemen. De NMa gaf begin vorig jaar een boete van 13,8 miljoen euro aan acht bedrijven en acht producentenorganisaties wegens vangst- en prijsafspraken. Het beroep daartegen loopt nog.
De vissers vinden dat de behandeling van dat beroep te lang duurt. "Dat loopt nu al vijftien maanden. Als het langer gaat duren, gaat een groot deel van de sector kapot. Wij willen vandaag van de NMa of van politiek Den Haag een toezegging dat het beroep snel wordt behandeld. Anders blijven de schepen misschien langer liggen", aldus de zegsman van de Vissersbond.
Milieuorganisatie Stichting De Noordzee heeft zich achter de blokkade van de garnalenvissers geschaard. "Het systeem van prijsafspraken waar de NMa nu een stokje voor heeft gestoken, werkte prima. Als je als visser een vaste prijs krijgt, hoef je ook niet meer te vissen dan nodig is. Dus is het gevaar van overbevissing een stuk kleiner", aldus een woordvoerder van de stichting woensdag.
Ook de Waddenvereniging steunt de vissers. "Garnalenvisserij kan op een duurzame manier plaatsvinden. Maar niet op de manier die de NMa wil", aldus directeur H. Revier van de Waddenvereniging.
Ook afgevaardigden van Duitse producentenorganisaties voor de garnalensector betuigden woensdag in Harlingen steun aan hun
Nederlandse collega's. In Duitsland worden garnalen niet geveild zoals in Nederland. Vissers zijn daar in dienst van de garnalenverwerkende industrie. De Duitse vissers krijgen dus een vast salaris.
De Statenfractie van ChristenUnie/SGP in Friesland diende woensdagmiddag een motie in om de vissers te steunen. De fractie wil dat de provincie Friesland in Den Haag aan de bel trekt om de vissers te steunen, zo liet Statenlid O. van der Galien in Harlingen weten.