Er gaat toch iets boven Groningen

Gepubliceerd op 22 december 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

Sschiermonnikoog

Er gaat toch iets boven Groningen: Schiermonnikoog. Vanaf 1 januari ligt het hele eiland weer op Fries grondgebied. De gemeenteraad van Schiermonnikoog ging gisteravond met grote tegenzin akkoord met een financiële vergoeding van 23.000 euro aan buurgemeente Eemsmond. De grenscorrectie gaat door.

Het Friese Schiermonnikoog (999 inwoners) is de laatste vijftien jaar zover naar het oosten 'gewandeld' dat een punt van het eiland in de Groninger gemeente Eemsmond is beland. Dat is onhandig, want zolang die oostelijke zandplaat formeel Gronings gebied is, is de burgemeester van Eemsmond verantwoordelijk voor de rampenbestrijding. Bij een verdwaalde potvis, een neergestort vliegtuig of een gestrand schip zou hij vanaf de wal de klus moeten klaren.

Verre van praktisch, dus de gemeenteraden en de provinciebesturen waren vlot klaar. Schiermonnikoog moest weer een ondeelbaar geheel worden, besloten zij vorig jaar. Daarna barstte de 'grensoorlog' pas echt los. De gemeente Eemsmond wil geld voor de grenscorrectie. Want de Groninger gemeente moet door verlies van de zandplaat aan Schiermonnikoog geld uit het gemeentefonds missen.

En dat weigerden de eilanders aanvankelijk, "Dat lijkt ons bedoeld om de pijn voor de begroting van Eemsmond te verzachten. Een vergoeding is onterecht. Wij krijgen wel extra geld uit het gemeentefonds, maar dragen ook meer verantwoordelijkheden", aldus Harm Carrette van Ons Belang.

Gisteravond stemde de meerderheid van de raad tot ongenoegen van Ons Belang alsnog met de vergoeding in. "Als wij nee zeggen, gaat de grenswijziging helemaal niet door. Wij moeten de wijste zijn en onze verantwoordelijkheid nemen", zegt Johan Hagen van de Christelijke Groepering Schiermonnikoog.

"Deze bijdrage is niet voor de gemiste inkomsten van Eemsmond, maar is een pleister op het geknakte ego van Groninger gedeputeerde Bleker. Deze man, die altijd heeft gedacht dat er niets boven Groningen gaat, heeft kennelijk onlangs een landkaart onder ogen gekregen en ontdekt dat er wel degelijk nog iets boven Groningen ligt. Zijn frustratie dat Schiermonnikoog niet Gronings zal worden, moet nu met geld worden geheeld", aldus Eric Augusteijn van Schiermonnikoogs Belang.

Het eiland Schiermonnikoog is weer helemaal Fries en de gemeente draait dus op voor eventueel gestrande potvissen, schepen en vliegtuigen op de oostpunt van het eiland. Als er de komende vijf jaar iets op de oostpunt gebeurt, zouden de gemeente Eemsmond of de provincies ook het risico moeten dragen, vindt Augusteijn. "Wij passen immers gratis op de winkel omdat wij de vergoeding uit het gemeentefonds doorspelen naar Eemsmond."

Burgemeester Bert Swart zal dat bespreken. "Wat moet ik trouwens met een potvis? Je schrikt je het leblazerus", zegt Swart van Schiermonnikoog. "Als ze groter zijn dan vijf kuub, dan is het een zaak voor Rijkswaterstaat en draait Schiermonnikoog niet voor de kosten op", zegt Swart. Dat is geen probleem, daar zorgen de eilanders wel voor, verwacht Carrette. "Dan vullen we 'm gewoon bij."