Front milieuorganisaties tegen gaswinning Waddenzee

Gepubliceerd op 24 maart 2004OverheidAangemaakt door ANP

HARLINGEN

Negen prominente natuur- en milieuorganisaties hebben een front gevormd tegen gaswinning onder de Waddenzee. Ook

willen de organisaties dat de kokkelvisserij in de Waddenzee stopt en de mosselvisserij wordt verduurzaamd. Dat heeft directeur H. Revier van de Waddenvereniging dinsdag gezegd.

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten, het Wereldnatuurfonds, Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu, Vogelbescherming Nederland, De 12 Milieufederaties, Stichting Wilde Kokkels en De Landschappen zijn na onderling overleg tot de conclusie gekomen dat nog niet is aangetoond dat gaswinning onder Waddenzee zonder ecologische schade kan plaatsvinden.

De organisaties reageren hiermee op de uitgelekte conclusies die de Adviesgroep Waddenbeleid (AGW) onder leiding van oud-PvdA-voorman W. Meijer in een rapport trekt. Volgens dat rapport bestaan er weinig risico's voor de natuur als er schuin vanaf de wal onder de Waddenzee naar gas wordt geboord.

"Voor zover ons bekend worden in het rapport geen nieuwe gegevens gepresenteerd waaruit blijkt dat er schadeloos gas kan worden gewonnen. Zolang dat niet is aangetoond, blijven we een tegenstander van gaswinning. De bodemdaling veroorzaakt door gaswinning kan grootschalige veranderingen in het ecologische systeem veroorzaken. Dat moet je niet willen", aldus Revier.

De bevindingen van de adviesgroep-Meijer zouden donderdag in Den Haag worden gepresenteerd. Op last van premier Balkenende is dat echter voor onbepaalde tijd uitgesteld in verband met het overlijden van prinses Juliana. Naast advies over gasboringen, wordt ook over kokkelvisserij, scheepvaart en militaire oefeningen advies gegeven.