Friesland verdeeld over waddengas

Gepubliceerd op 16 september 2004OverheidAangemaakt door ANP

LEEUWARDEN

Politiek Friesland is verdeeld over gaswinning onder de Waddenzee, zoals door het kabinet is voorgesteld. Gedeputeerde Staten zijn in meerderheid voor gaswinning, Provinciale Staten zijn in meerderheid tegen. Dat hebben de provincie Friesland en CDA-fractievoorzitter A. van der Ham donderdag gezegd.

Niet alleen tussen de gedeputeerden en de statenleden is een verschil van mening. Ook de gedeputeerden onderling zijn het niet met elkaar eens. Collegepartijen CDA en VVD zijn voor en de PvdA in het college is tegen gaswinning.

Het college wilde de Tweede Kamer en het kabinet laten weten in meerderheid voor gaswinning te zijn. Nu de Statenleden zich in meerderheid tegen de gaswinning keren, zal Friesland twee standpunten uitdragen. Volgens Van der Ham is de invloed van Friesland op het uiteindelijke besluit echter nihil. "Wij hebben alleen een adviserende rol. Er tekent zich in de Tweede Kamer een meerderheid voor gaswinning af. Als de Kamer uiteindelijk voorstemt, zal gaswinning gewoon doorgaan", aldus de fractievoorzitter.