Friesland koopt land van Groningen

Gepubliceerd op 2 juni 2004OverheidAangemaakt door ANP

LEEUWARDEN/GRONINGEN

De provincie Friesland gaat een stuk land van de provincie Groningen kopen, omdat het waddeneiland Schiermonnikoog door aangroei aan de oostzijde gedeeltelijk in Groningen is komen te liggen.

De Groningers krijgen 274.000 euro van hun Friese buren. De provincies hebben dat woensdag laten weten.

Beide provincies stellen dat de overeenkomst ongebruikelijk is. Groningen raakt 770 hectare land en water kwijt. De rijksbijdrage voor de Groningers loopt daardoor jaarlijks met ongeveer 37.000 euro terug. Friesland verwacht dat door de overeenkomst de komende honderd jaar geen grenscorrecties meer hoeven plaats te vinden.

Schiermonnikoog was tot 1945 in eigendom van de Duitse graaf Bernstorff. De Nederlandse staat annexeerde het waddeneiland echter na de Tweede Wereldoorlog. De graaf kreeg in de jaren tachtig uiteindelijk 60.000 mark van Duitsland als schadevergoeding voor het verlies van zijn eiland.

Naast de provincie Groningen krijgt de Groningse gemeente Eemsmond ongeveer 37.000 euro van Friesland voor het verlies van een deel van de Waddenzee. De provinciale staten van beide provincies moeten het voorstel nog goedkeuren. De grensverandering zou op 1 januari 2005 rond moeten zijn.