Fietswegenwacht op Texel zoekt mensen

Gepubliceerd op 20 juli 2004RecreatieAangemaakt door St. Duurzaam Texel

In de nazomer van 2004 zal op Texel een proef worden gehouden met een busje dat als een soort fietswegenwacht zal fungeren.

Heb je een lekke band? Bel de fiets­wegen­­wacht en je fiets wordt ter plekke omgeruild. Later die dag kun je je gerepa­reerde fiets weer ophalen bij de fietsenmaker.

De Vereniging van Fietsverhuurders werkt hiertoe samen met Stichting Duurzaam Texel, Garage Rentenaar, de VVV en Taxicentrale 312000. Van 20 augustus tot en met 30 september helpt de fietswegenwacht toerist en Texelaar van 10 tot 20 uur.

Mensen met een huurfiets kunnen hiervoor hun fietsverhuurder bellen. Deze zal in de meeste gevallen de fietswegenwacht inschakelen. In deze gevallen zijn de kosten voor de fietsverhuurder. Mensen met een eigen fiets, kunnen direct een centraal nummer bellen. Zij betalen ter plekke een eigen bijdrage van 5,- euro (excl. reparatiekosten).

Dit jaar wordt zes weken proefgedraaid om te kijken hoeveel vraag er is naar deze service en om de kinderziektes eruit te halen. Het is de bedoeling dat het systeem volgend jaar het hele seizoen draait. Hopelijk kan dan ook de dienstverlening worden uitgebreid. Op rustige momenten zou de fietswegenwacht fietsreparatiematerialen verkopen, bagage vervoeren, enzovoort. In hoeverre deze extra diensten haalbaar zijn, zal uit de proef deze nazomer moeten blijken.

Tijdens de proef worden kaartjes (in creditcardformaat) uitgedeeld aan mensen die een fiets huren bij een deelnemende fietsverhuurder en aan mensen die met eigen fietsen naar het eiland komen. Deze kaartjes kunnen fietsers in hun portemonnee meenemen tijdens het fietsen.

De fietswegenwacht biedt een extra service aan toeristen en Texelaars, waardoor het extra aantrekkelijk wordt om te fietsen op Texel. Het imago van Texel als fietseiland wordt hierdoor ook versterkt. De deelnemende partijen hopen dat daardoor meer mensen op Texel de fiets gaan gebruiken. Tot nu toe moeten de fietsverhuurders zelf naar een gestrande klant toe om een fiets om te ruilen. Dit kost ze veel tijd. Met name in het hoogseizoen is dit een extra belasting.

In de maand september zullen nog enkele extra activiteiten worden georganiseerd in het kader van september-fietsmaand.

Mensen gezocht

Om de fietswegenwacht te bemannen, wordt nog gezocht naar mensen die tussen 20 augustus en 30 september tijd hebben om (minimaal) enkele dagdelen per week op de bus te willen rijden. Voorwaarde is dat u een rijbewijs B hebt en de weg op Texel goed kent.

Bent u handig en kunt u ook nog vertellen wat er in de omgeving voor interessants te zien is, dan is dat mooi meegenomen. U ontvangt een onkostenvergoeding. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven, bel dan naar Taxi 312000, Bart de Vries, telefoon 312 000.

Tijdens de proef kunnen toeristen en Texelaars hun mening geven over de fietswegen­wacht en de staat van de Texelse fietspaden via de websites van de VVV en van Stichting Duurzaam Texel.

Nadere informatie:

Vereniging van Fietsverhuurders, Erwin van der Linde, 0222 – 316 432

Stichting Duurzaam Texel, Nienke Bloksma, 0222 – 320 723