'Erfgoedstatus hindert verplaatsing veerhaven'

Gepubliceerd op 18 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

Plaatsing van het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst bemoeilijkt de verplaatsing van de TESO-veerhaven in Den Helder.

Dat betogen de Kamers van Koophandel in het noorden van het land en diverse andere belangenorganisaties van het bedrijfsleven in een gezamenlijke brief aan minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De Kamers verzoeken de minister af te zien van de plannen de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te zetten, omdat dat ‘het economisch perspectief van het gebied verder zal compliceren en frustreren’. Ze waarschuwen dat de status, die geen juridische gevolgen heeft, in de praktijk een middel wordt waarmee bezwaarmakers economische ontwikkelingen kunnen vertragen of tegengehouden. Naast de verplaatsing van de veerhaven worden de uitbreiding van ligplaatsen in jachthavens en de ontwikkeling van recreatie en toerisme in het Waddengebied genoemd als 'activiteiten waarvan de groeimogelijkheden verzwakt raken'

Volgens beleidsadviseur George Freijsen van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland hebben soortgelijke gevallen zich voorgedaan in de Beemster dat al op de Werelderfgoedlijst staat. 'Daar wilde een kaasfabriek uitbreiden met een nieuwe weitoren. Tegen die plannen zijn veel bezwaren ingediend op basis van de Werelderfgoedstatus. Ze zijn afgewezen, omdat de Werelderfgoedstatus in de Beemster is gebaseerd op het verkavelingspatroon uit 1612, maar het heeft de uitbreiding wel ontzettend lang opgehouden en ook voor een extra kostenplaatje gezorgd.' Het is de bedoeling dat de veerhaven in Den Helder rond 2015 wordt verplaatst. De aanleg van een nieuwe haven ten noordoosten van de huidige marinehaven kwam eerder dit jaar als beste optie naar voren.