Engelse badeendjes ook op Texel aangespoeld

Gepubliceerd op 18 oktober 2004Aangemaakt door texel-plaza.nl

Vlieland in de ban van badeendjes', zo meldde het ANP vrijdag.

Onder meer NOS-teletekst kwam met het nieuws naar buiten. Sinds de eendjes in september zijn aangespoeld, proberen de Vlielanders koortsachtig de herkomst ervan te achterhalen.

Dezelfde plastic badspeeltjes zijn ook op de Texelse Noordzeekust aanbeland. Vrijetijdsjutter en NIOZ-medewerker Maarten Brugge vond eind september drie exemplaren op het strand van Paal 16.

"Het zijn dezelfde eendjes als op Vlieland", zo weet Brugge. "Op de eendjes staat namelijk hetzelfde telefoonnummer vermeld." Brugge heeft het (Engelse) telefoonnummer gebeld, maar kreeg een antwoordapparaat. "Via het kengetal weet ik nu dat het om de plaats Looe in Cornwall gaat. De eendjes hebben dus een flinke afstand afgelegd."

Brugge weet vrijwel zeker dat de eendjes bij een race zijn uitgezet. Behalve een telefoonnummer staat er ook een deelnamenummer op. De vinder kan zo 'rugnummer' en vindplaats doorgeven. Net zoals bij een ballonnenwedstrijd gaat het erom wiens eendje het verst komt.

Engelsen zijn volgens Brugge verzot op deze 'rubber duck games', waarbij badeendjes in rivieren en op zee worden losgelaten.

De 24-jarige NIOZ-medewerker sluit uit dat de eendjes zijn uitgezet om zeestromingen wetenschappelijk in kaart te brengen. Evenmin zijn ze afkomstig van de scheeps-lading van 29.000 badeendjes die in 1992 op de Grote Oceaan overboord sloeg. Die maken een odyssee over de wereldzeeen en hebben o.a. Alaska en IJsland bereikt.

Ook Brugge voelde even die opwinding, toen hij de eendjes zag liggen.

“Iedere jutter is erop gebrand juist die eendjes te vinden.”