Eisen Commissie Meijer volstrekt onhaalbaar
Yerseke
1 april 2004De schelpdiervissers zijn boos over het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid (Commissie Meijer) naar de Waddenzee. Het lijkt erop dat de Commissie Meijer alle resultaten van EVA II, het vierjarige onderzoeksprogramma naar de effecten van schelpdiervisserij, volledig naar de achtergrond schuift.
Daarmee zou een wetenschappelijk getoetst en breed gedragen vierjarig onderzoekprogramma van de overheid zelf terzijde worden geschoven. De Commissie Meijer stelt weliswaar dat er ruimte is voor duurzame schelpdiervisserij, maar de voorwaarden waaronder dat in de praktijk moet gebeuren maken dat onmogelijk. Daarmee wordt in feite de hele schelpdiersector geen enkel perspectief geboden.
"Het lijkt erop alsof we met de handen gebonden daadkracht moeten laten zien. Dat is onmogelijk. De voorwaarden waaronder de kokkelsector moet verduurzamen zijn dermate knellend dat verduurzamen feitelijk onmogelijk is. Als het opofferen van de schelpdiersector een doekje voor het bloeden is vanwege de opening die wordt geboden voor gaswinning in de Waddenzee, dan is dat een ongehoorde zaak”, zeggen teleurgestelde Ton Verbree (voorzitter mosselsector) en Gerrit Braks (voorzitter kokkelsector). “Of je wilt een sector laten innoveren en verduurzamen, of je wilt het niet. Daar zit geen grijs gebied tussen. Het verbaast ons dat vergelijkbare strenge voorwaarden niet ook aan de gaswinning gesteld worden.”
Randvoorwaarden
De Commissie Meijer wil dat de schelpdiersector binnen zeven jaar omgeschakeld is op duurzame visserij. Lukt dat niet, dan moeten de sectoren vertrekken zonder enige compensatieregeling. Gelijktijdig wordt het vissen en kweken zodanig aan banden gelegd dat een rendabele visserij niet meer mogelijk is. Onder deze voorwaarden is investeren op een bedrijfseconomische wijze niet mogelijk. De tijd die nodig is om innovatief onderzoek te doen en de resultaten daarvan te implementeren is tekort. De mosselsector zou binnen zeven jaar de volledige mosselzaadbehoefte (65 miljoen kilo) uit alternatieve zaadwinning moeten halen. Dat is niet haalbaar in deze korte tijd omdat die techniek nog in de kinderschoenen staat. Bovendien is deze sector in dat geval ook afhankelijk van instellingen buiten de sector. Daarnaast is het altijd duidelijk geweest dat alternatieve kunstmatige zaadwinning in het begin een aanvulling is op het natuurlijk beschikbare mosselzaad.
EVA-2 onderzoek
Uit het evaluatieonderzoek (EVA 2) blijkt dat de huidige mossel- en kokkelvisserij geen onomkeerbare effecten hebben op het ecosysteem. Het herstel gaat in dit dynamisch systeem zeer snel. De schelpdiervissers willen de verantwoordelijkheid nemen om de reeds jaren geleden ingezette lijn van verduurzaming voort te zetten en uit te voeren. Dat betekent concreet voor de kokkelvisserij dat door het uitdunnen, verzaaien en kweken van schelpdieren in combinatie met een selectievere visserij, waardoor de voedselbeschikbaar-heid voor de vogels toeneemt, een rendabele sector mogelijk blijft. De mosselsector heeft al laten zien dat een dergelijke aanpak het bestand aan schelpdieren vergroot. De kokkelvisserij wil op dezelfde wijze gaan werken. Daarnaast willen de vissers nieuwe vistechnieken invoeren om de bodemberoering nog verder te verminderen.