Eilanden stellen lijst met medegebruiken op

Gepubliceerd op 2 maart 2004Aangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

Texel - 23-02-04

De Waddeneilanden zijn bezig een lijst op te stellen met gebruiken en gewoonten die onder het begrip kleinschalig historisch medegebruik kunnen worden gerangschikt. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan het begrip dat door Dick Drijver uit Den Hoorn werd geïntroduceerd en in 2001 werd erkend op de trilaterale Waddenconferentie in het Deense Esbjerg.

Erkenning van het begrip kleinschalig historisch medegebruik houdt in dat overheden bij het opstellen van regelgeving voortaan rekening moeten houden met activiteiten die al van oudsher worden beoefend door eilandbewoners. Drijver begon met zijn pleidooi voor erkenning, nadat ruim tien jaar geleden de Natuurbeschermingswet van kracht werd op de Hors. Hij wilde zo voorkomen dat bepaalde gebruiken verboden dreigden te worden. ‘Als ze wettelijk zijn geregeld, kunnen ze niet worden genegeerd.

Handmatig pieren en zagers steken op droogvallende platen, garnalen kruien voor eigen gebruik en jutten worden genoemd als voorbeelden van kleinschalig historisch medegebruik. Wadlopen en wandelen op het wad onderlangs de eilanden bij laag water, vissen vanaf de kust of uit een bootje, vissen met vaste vistuigen als wanten, weren en fuiken onder de eilanden, bot trappen en het rapen van mossels, kokkels en oesters voor eigen gebruik worden eveneens genoemd. Volgens de Visserijwetgeving mag een persoon per dag maximaal tien kilo voor eigen gebruik rapen.

Klik hier voor het hele artikel.