Voor 't eerst in jaren gewone dolfijn bij Texel

Gepubliceerd op 22 november 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

TEXEL

Voor het eerst sinds 1981 is vrijdag bij Texel een zogeheten gewone dolfijn gesignaleerd. Dat heeft het Wadden- en Noordzeecentrum Ecomare op Texel laten weten. De gewone dolfijn is anders dan bijvoorbeeld tuimelaars of witsnuitdolfijnen en wordt slechts af en toe in Nederlandse wateren gezien.

De Delphinus delphis houdt zich op bij boei MK2 in de Mokbaai, tientallen meters uit de kade van de veerhaven. Het dier is inmiddels uitgegroeid tot een attractie voor bezoekers en bewoners van het eiland. "We hopen dat de dolfijn nog enkele dagen blijft," aldus een woordvoerder van Ecomare.

De gewone dolfijn komt doorgaans niet noordelijker dan de Golf van Biskaje. Af en toe worden dwaalgasten gesignaleerd voor de Nederlandse Noordzeekust. De laatste keer was vorig jaar bij Westkapelle.

Volgens Ecomare is het dit jaar ongemeen druk in de Waddenzee wat betreft vissen die daar normaal gesproken maar zelden worden gezien. Zo bleek het Marsdiep tussen Den Helder en Texel in augustus korte tijd het domein van honderden tuimelaars. Verder spoelden op Vlieland reeds een bultrug en een potvis aan en werden elders twee potvissen van de aanspoeldood gered.

"Er is geen verklaring voor de drukte," aldus conservator A. Oosterbaan van Ecomare. "Het zou iets te maken kunnen hebben met voedseltekorten in noordelijke wateren." Dat laatste geldt dan niet voor de gewone dolfijn.