Economische waarde Waddenzee 1,8 miljard euro per jaar

Gepubliceerd op 2 februari 2004Sociaal-economischAangemaakt door ANP

RIJSWIJK

De waterrijke gebieden in de wereld ofwel wetlands vertegenwoordigen jaarlijks een economische waarde van 56 miljard euro. Dat bedrag is opgedeeld in zaken als goederen, diensten en belevingswaarde.

Dit stelt het Wereld Natuur Fonds in een analyse over de waterrijke gebieden in de wereld. Het rapport is zaterdag gepresenteerd. In dat onderzoek zijn goederen becijferd als voedsel, water en bouwmaterialen en diensten zoals waterzuivering.

"De hoogst gewaardeerde functies van wetlands zijn de belevingswaarde en recreatie, het tegengaan van overstromingen, sportvisserij en de zuiverende werking van waterrijke gebieden", aldus het Wereld Natuur Fonds.

In het onderzoek zijn de 89 bestaande studies betrokken die de waarde van diverse wetlands al eerder in kaart brachten waaronder de Waddenzee. De economische waarde van de Waddenzee is vastgesteld op ruim 1,8 miljard euro per jaar. "Vooral de natuurlijke zuiveringscapaciteit van de Waddenzee bepaalt de hoogte van dit bedrag." Andere belangrijke waterrijke gebieden in Nederland zijn de Oostvaardersplassen en de waterrijke natuur langs de Rijn en Maas.

"Wetlands zijn niet alleen vanwege hun economische waarde belangrijk. Juist het feit dat zowel de economische, sociale als ecologische waarde van wetlands zo hoog is, maakt dat deze natuurgebieden van cruciaal belang zijn voor de mens en voor ontelbaar veel soorten planten en dieren." In een vorig jaar gemaakt onderzoek door TNS NIPO erkende een ruime meerderheid, 84 procent, van de Nederlandse bevolking dat de hele economie afhankelijk is van water. Het publiek is zich echter ook

onvoldoende bewust van het feit dat juist het op natuurlijke wijze beheren van waterrijke gebieden daarbij van belang is.

Het WNF waarschuwt regeringen wereldwijd dat de economische waarde van wetlands op het spel staat door deze gebieden niet op duurzame wijze te beheren. "Wereldwijd worden jaarlijks miljarden euro's gestoken in het droogleggen van wetlands ten behoeve van irrigatie, landbouw en andere toepassingen die direct economisch voordeel opleveren. Het resultaat is: meer overstromingen, watervervuiling en watertekorten. De schade die dit veroorzaakt, kost vervolgens weer veel tijd en geld om te herstellen."