Duitse dierentuin eist zeehond terug

Gepubliceerd op 11 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in het DvhN)

PIETERBUREN

De Duitse dierentuin Nordhorn wil de ontsnapte babyzeehond Hannes, die tijdelijk is ondergebracht in de zeehondencreche Pieterburen, zo spoedig mogelijk terug. Dat heeft het dierenpark deze week per brief aan de crèche laten weten. Het opvangcentrum houdt echter vast aan de wens het dier in het wild uit te zetten en stelt dat de dierentuin daar in eerste instantie zelf toestemming voor verleende. Medewerkers van de zeehondencreche redden Hannes begin september in Dalfsen uit de Vecht nadat het dier, na ontsnapping uit Nordhorn, een vierdaagse tocht van 80 kilometer aflegde.

De zeehondencreche gaf toen ze door de Duitse dierentuin om hulp was gevraagd aan mee te willen werken op voorwaarde dat de zeehond uiteinendelijk in zee zou worden uitgezet. De dierentuin, die dit toezegde, komt hier nu op terug.

De Duitse dierentuin vond het verzoek van de zeehondencreche vreemd maar kon de hulp niet weigeren omdat Hannes zich op Nederlands grondgebied bevond.

Als tegenvoorwaarde zou wel gesteld zijn dat Hannes naar Nordhorn terug zou gaan als er geen toestemming zou worden verleend om Hannes in het wild uit te zetten. Omdat het ministerie van LNV liet weten dat Hannes terug moet naar Nordhorn, is de zeehondencreche gevraagd de datum van terugkeer bekend te maken.

De creche blijft zich verzetten tegen de terugkeer van Hannes omdat, volgens Lenie 't Hart, de dierentuin Hannes alleen terug wil omdat hij een grote publiekstrekker is geworden.