Duinbrand Terschelling zet Leeuwarden in rook

Gepubliceerd op 17 mei 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

TERSCHELLING

Op Terschelling is zaterdag 15 hectare duingras afgebrand.

Dat meldde de brandweer op Terschelling. Door de stevige wind was de rook op de Friese vaste wal goed te zien en te ruiken. De brandweer was het vuur rond 21.00 uur meester, mede doordat de wind ging liggen.

In Leeuwarden hing zaterdagavond enige tijd een brandgeur en zag de lucht schemerig. Ook in Drachten en Grou kwamen meldingen over de rook binnen.

De brandweer heeft de vuurhaarden met twee korpsen bestreden. Ook hebben verschillende loonbedrijven, Staatsbosbeheer en voorbijgangers de brand bestreden. In totaal waren ongeveer vijftig mensen in touw.

De brand op de oostelijk gelegen Bosplaat woedde vanaf zaterdagmiddag 16.00 uur. Zaterdagochtend brak op hetzelfde natuurterrein vanaf 06:00 uur ook al een duinbrand uit. De brandweer wist die brand om 11.00 uur te doven. Op twee verschillende plaatsen is een hectare duin kaal gebrand.

Mede door de aanwakkerende wind ontstonden er om 16:00 uur opnieuw vuurtongetjes op de Bosplaat. Daardoor brandde ook veel helmgras in een loofhoutbos weg. Volgens de brandweer heeft het vuur veel nesten van vogels vernietigd.

Iemand die "erg onvoorzichtig" met vuur is geweest, zou volgens de brandweer verantwoordelijk zijn voor de branden.