Doek valt voor kokkelvissers in Waddenzee

Gepubliceerd op 26 juni 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

De kokkelvisserij in de Waddenzee is gedoemd te verdwijnen. Het kabinet werkt aan een uitkoopregeling voor deze beroepsvissers. De bedoeling is dat een onafhankelijke commissie zich de komende tijd buigt over de hoogte van een schadevergoeding, zo is woensdag vernomen uit welingelichte bron in Den Haag.

Het kabinet besluit vrijdag formeel over de toekomst van de Waddenzee. Bijna drie weken geleden lekte al uit dat de weg wordt vrijgemaakt voor extra gaswinning in het gebied. Tegelijkertijd komt er een Waddenfonds voor investeringen in de natuur. Daarbij gaat het volgens ingewijden om 500 miljoen euro. De vissers zouden daarop een beroep kunnen doen.

De commissie-Meijer, die het kabinet in april adviseerde over het Waddenbeleid, stelde voor de kokkelvissers zeven jaar de tijd te geven om over te schakelen op een milieuvriendelijke teelt, maar de perspectieven daarop zijn slecht, zeggen ingewijden in Den Haag.

De kokkelvissers liggen met hun mechanische wijze van werken die schadelijk is voor vogels en schelpdieren, al langer onder vuur. Minister Veerman van Landbouw zag het bij de presentatie van het rapport-Meijer al somber voor ze in. Hij zei toen dat een evenwicht nodig is tussen natuur en visserij. "We hebben ons vergist in de hoeveelheid voedsel die we voor de vogels moeten reserveren."

In de kokkelvisserij werken driehonderd tot 350 mensen. De indirecte werkgelegenheid, personeel bij transportbedrijven en

dergelijke meegerekend, ligt op 750 mensen. De sector werkt volgens een ingewikkeld regime. Er zijn 37 vergunninghouders, en 23 schepen waarmee op kokkels wordt gevist. De thuishavens zijn naast de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren, Den Oever en Harlingen. De meeste vergunningen zijn in handen van grote bedrijven zoals Heiploeg, Roem van Yerseke en Prins. Er zijn maar drie individuele vissers.

Sinds 1993 wordt er gevist met een beperkt aantal boten om de bodemberoering tegen te gaan. Het afgelopen seizoen waren slechts drie tot vier schepen actief, die zoals de afspraak is de opbrengst onder de vergunninghouders verdeelden.

De kokkels worden vrijwel allemaal ingeblikt. Slechts voor een klein deel komen ze als verse waar op de markt of in de diepvries in supermarkten. In Nederland zijn kokkels niet echt geliefd. De bulk wordt ge‰xporteerd naar Spanje, Portugal, Frankrijk en Groot-Brittannie. De waarde van de handel bedraagt gemiddeld 75 miljoen euro per jaar.

De producentenorganisatie bestrijdt dat de kokkelvissers de bodem loswoelen en daarmee vogels duperen. Met korren en mesjes

wordt drie millimeter grond afgeschraapt. "Dat is vergelijkbaar met het effect van een storm", aldus een woordvoerster. De sector wilde woensdag niet vooruitlopen op een besluit van het kabinet.