Discussie over toegestane visquota: Vis kweken op zee
De discussie over de toegestane visquota laait elk jaar opnieuw op. Vissers en milieubiologen staan daarbij vaak lijnrecht tegenover elkaar. Het kweken van vis lijkt een goed alternatief om in de toenemende vraag naar vis te voorzien. Het gebruik van vis als visvoer en de lokale intensieve benutting van kustgebieden voor viskweek roepen echter steeds meer maatschappelijke weerstand op.
Onderzoekers hebben ideeën ontwikkeld voor viskweek op zee, gebruik makend van natuurlijke energie uit wind en golven.
Atlantis, ook wel Seawing genoemd, is een drijvend mobiel platform, dat functioneert als een duurzame energiecentrale en als een bassin voor nieuwe vormen van duurzame kweek van vis en andere organismen uit de zee. De kern van dit platform is een deels met zeewater gevuld drijvend bassin, dat door overslaande golven wordt gevuld en vervolgens weer gedeeltelijk leegstroomt, waardoor elektrische energie wordt opgewekt. Op het bassin bevinden zich bovendien lichte windturbines. Het platform beschikt over mogelijkheden om energie op te slaan in de vorm van perslucht en waterstof. De opgewekte energie wordt gebruikt om het platform te verplaatsen en zo golf- en windrijke delen van de zee op te zoeken.
De waterstof wordt gebruikt voor de kweek van micro-organismen, die als voedsel dienen voor vissen, schelp- en schaaldieren, zoals mosselen. Hiervoor is CO2 nodig en voedingsstoffen uit de zee, die daar in ruime mate aanwezig zijn, zoals nitraat en fosfaat.
Dit nieuwe concept voor de kweek van vis op zee, maakt gebruik van de open ruimte op zee en ontziet de kustzones. Verder wordt geen vis als visvoer gebruikt, maar micro-organismen die leven op waterstof. De maatschappelijke acceptatie van viskwek wordt op deze manier sterk vergroot.
Het platform laat zich ook combineren met andere functies. Door het mobiele karakter kan het platform ook worden gebruikt voor overzees transport van goederen. Een keten van aan elkaar gekoppelde platforms zou bovendien een rol kunnen vervullen bij de kustbescherming of als overslaghaven. Ook zijn combinaties denkbaar met recreatieve en educatieve functies.
Het ontwerp van dit platform is voor verschillende sectoren interessant, zoals scheepsbouw, visserij, energiebedrijven en toerisme. Het idee is opgenomen in plannen voor een Duurzaamheidscentrum Lauwersoog, waarbij de Gasunie concrete belangstelling heeft getoond voor een pilot experiment met dit ontwerp.
Het rapport met dit ontwerp en enkele verwante ideeën is uitgebracht door InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, in samenwerking met Wageningen UR en Trans Atlantis.