Dierenbeschermers eisen diefstal Hannes op

Gepubliceerd op 26 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

PIETERBUREN

Een groep dierenbeschermers uit Nederland en Duitsland heeft de diefstal van babyzeehond Hannes op zijn geweten. Een woordvoerster van de groep, die zich 'Hannes Vrij' noemt, heeft dat maandagmiddag telefonisch aan de zeehondencreche in Pieterburen doorgegeven.

De babyzeehond werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit dezeehondencreche in het Noord-Groningse dorp. De groep heeft de zeehond bij daglicht vrijgelaten in zout water, aldus de summiere mededelingen van de dierenbeschermers aan de creche.

Volgens een woordvoerster van de zeehondencreche wist de actievoerder informatie over Hannes te verschaffen die alleen bij de daders bekend kon zijn. De actievoerders hebben gewacht met de bekendmaking van de diefstal om te voorkomen dat er naar het dier gezocht zou gaan worden.

Zeehondje Hannes ontsnapte begin september uit de dierentuin in het Duitse Nordhorn en werd in Dalfsen in Nederland gevangen. Hij werd ondergebracht bij de zeehondencreche in Pieterburen. De Duitse dierentuin eiste het dier terug, maar de creche wilde Hannes in het wild uitzetten.

Een zeehond die vanuit de dierentuin in het wild terechtkomt, kan een gevaar zijn voor de wildpopulatie. Volgens zeehondenkenner H. Brugge van het waddencentrum Ecomare op Texel kan de zeehond virussen bij zich dragen die hij in een dierentuin heet opgelopen. De wildpopulatie is niet bestand tegen deze vreemde virussen.

"In Nederland en de andere waddenlanden is dan ook afgesproken dat ontsnapte zeehonden uit dierentuinen niet in het wild worden uitgezet." Overigens maakt Brugge zich geen zorgen om de bevrijde Hannes. "Jonge dieren redden zich vaak wel, als er maar genoeg vis in de Waddenzee is."

Een woordvoerster van de dierentuin in Nordhorn reageert gelaten op de vrijlating van Hannes. "Wij hebben in eerste instantie aangifte van diefstal gedaan. Nu het dier is vrijgelaten, verwachten wij niet dat Hannes nog zal terugkomen in de dierentuin. De dierentuin kon nog niet zeggen of een schadeclaim bij de actiegroep wordt ingediend. "Daarvoor wachten we de informatie af die de politie geeft", aldus de woordvoerster.