Defensie mag blijven oefenen bij Waddenzee

Gepubliceerd op 10 december 2004Militaire activiteitenAangemaakt door ANP

DEN HAAG

Defensie mag voorlopig op de oefenterreinen Vliehors op Vlieland en Marnewaard in Ulrum schietoefeningen houden, ook als er munitieresten in de Waddenzee terechtkomen. Dat heeft de Raad van State besloten. Defensie kan met de oefeningen doorgaan tot 1 maart 2005.

De Waddenvereniging had de Raad van State verzocht in te grijpen, omdat het ministerie van Defensie zonder vergunning munitieresten loost in de Waddenzee. Voor munitieresten die bij oefeningen in het zeewater terechtkomen, is een vergunning volgens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) vereist.

Defensie heeft de vergunningen wel aangevraagd, maar het ministerie van VROM heeft ze nog niet verleend. Om de schietactiviteiten toch te kunnen laten doorgaan, verleende VROM aan Defensie twee gedoogbeschikkingen met een looptijd tot 1 maart 2005.

De Waddenvereniging vindt dat het ministerie van VROM de wettelijke vergunningsprocedure omzeilt en vroeg de Raad van State vorige maand om een verbod op lozing van munitieresten. De Raad van State heeft dit verzoek woensdag afgewezen.

Het rechtscollege stelt dat bekend is welke soort en welke hoeveelheid munitie in het water terechtkomt. Ook stelt de Raad van State dat VROM met het afgeven van gedoogbeschikkingen de vergunningsprocedure niet omzeilt.