Op een dag vijf babyzeehonden gevonden

Gepubliceerd op 16 juni 2004Natuur en LandschapAangemaakt door INP Nieuwsbank

Drie zeehondenpups werden in de buurt van de Engelsmanplaat bij Ameland gevonden.

Ze hingen aan boeien: vaak denken ze dat dat hun moeder is.

Gelukkig kwam de Krukel, een schip van Natuurbeheer langs en de bemanning merkte de hulpeloze dieren op. Ze werden aan boord genomen en naar Lauwersoog gebracht. De zeehondjes heten Wouter, Jan en Cor, genoemd naar de bemanning van de Krukel. Er was de komst van een huiler gemeld. Toen de Krukel in Lauwersoog aankwam was de verrassing voor Lenie en haar twee Japanse gasten dan ook groot dat er niet een maar drie zeehonden in de wasmand zaten. Ze liggen nu gezellig bij elkaar in quarantaine en maken het goed.

Lenie en haar team waren nog maar net terug in Pieterburen toen er een telefoontje binnenkwam van toeristen van de camping op Lauwersoog. Er lag een jonge zeehond langs de dijk van Lauwersoog richting Groningen. Samen met crechemedewerkster Ida ging Lenie meteen weer terug; ze troffen de vinders met hun fiets bij de jonge zeehond. Deze zeehond is geadopteerd en heet vanaf nu Priscilla.

Die avond kwam er nog een melding. Wandelaars op de pier van Delfzijl hadden een jonge zeehond gevonden. Natuurlijk gingen Lenie en Wim - ook een crechemedewerker - direct onderweg. Ze troffen een prachtig tafereel aan. Een jongetje, Niels, lag naast de zeehond en de baby dacht "Dit is mijn moeder" en was heel tevreden. Ze wilde ook niet bij Niels vandaan. Niels heeft de zeehond dan ook zelf naar de auto gedragen, waar hij meehielp om het dier de eerste voeding te geven. Toen werd ook deze zeehond naar Pieterburen gebracht. Ook deze zeehond werd geadopteerd en heet Rex. Maar natuurlijk mag ook Niels mee om zijn zeehond weer vrij te laten in de Waddenzee.

Gelukkig gaat het met alle huilers goed. De eerste (Jenny) uit de Dollard is al meer dan een kilo gegroeid. Alle eehonden liggen nog inquarantaine, maar zijn voor de bezoekers te zien. Komt u ook eens bij ze op bezoek?