D66: Impasse rond Waddenzee lijkt doorbroken

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door D66 (via INP Nieuwsbank)

Vandaag is het rapport Ruimte voor de Wadden van de commissie Meijer uitgekomen. Het rapport geeft een brede visie over de toekomst van het Waddengebied, iets waar D66 al langere tijd op aandringt. Eigenlijk is er nu géén beleid over de Wadden, omdat de politiek en maatschappelijke organisaties zich onwrikbaar vastklampen aan de bestaande verhoudingen. Die besluiteloosheid is uiteindelijk het slechtste wat het Wad kon overkomen, aldus Kamerlid Boris van der Ham.

D66 wil de schadelijke kokkelvisserij zo snel mogelijk beëindigen. De Commissie Meijer stelt dat gaswinning onder het Wad geen onoverkomelijke problemen oplevert. Van der Ham: D66 staat open in die discussie, we willen die op basis van feiten voeren. Daarom willen we alle gegevens en afwegingen van de Commissie zien.

D66 vindt het goed dat het rapport er is gekomen. Bij de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord heeft D66 aangedrongen op een integrale gebiedsvisie op het Wad. Het is mooi dat we nu alsnog onze zin lijken te krijgen, aldus Van der Ham. Het rapport van de Commissie Meijer stelt dat de vastgelopen discussie over het waddengebied de duurzame ontwikkeling ervan de laatste 20 jaar in de weg heeft gezeten. Dat sluit aan bij wat D66-leider Boris Dittrich eerder dit jaar stelde op het D66-congres: Als we niets doen, zal de situatie in het Waddengebied verder verslechteren. De politieke discussie over wat voor activiteiten wel of niet geaccepteerd mogen worden, bevindt zich al jaren in een impasse. Iedereen houdt elkaar in de houtgreep. We slepen ons van moratorium naar moratorium en de Waddenzee is daar de dupe van.

Over de inhoud van het rapport is Van der Ham is gematigd positief: Het is goed dat Meijer constateert dat de bestuurlijke chaos moet worden opgelost. Maar ik begrijp niet waarom de kokkelvisserij nog eens zeven jaar de tijd moet krijgen om duurzamer te worden. Praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek hebben keer op keer aangetoond dat dit afschrapen van de bodem bijzonder schadelijk is. D66 vindt dan ook dat de kokkelvissers zo snel mogelijk moeten verdwijnen uit de Waddenzee.

Milder is Van der Ham over eventuele extra gaswinning. Het rapport Meijer stelt dat er geen onoverkomelijke ecologische bezwaren zijn. D66 staat open in de discussie, wij willen ons baseren op de feiten. Daarom willen wij een toelichting op de onderzoeken die de commissie Meijer heeft gebruikt om tot haar conclusie te komen. Wij willen die mee kunnen nemen in onze weging.

D66 zal twee partijbrede discussiebijeenkomsten over de waddenzee organiseren en ook zullen de partijleden worden uitgenodigd een bezoek te brengen aan het gebied. Van der Ham: Het Wad is erg belangrijk voor D66, dus we zullen kiezen voor wat het beste is voor de Waddenzee. Want daar gaat het uiteindelijk om.