Coordinatie zorgpunt hulpverlening Waddenzee

Gepubliceerd op 28 oktober 2004OverigAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

LAUWERSOOG

In het Zoutkamperlaag, even ten zuidwesten van Schiermonnikoog, is een aanvaring tussen het meetvaartuig Capella van Rijkswaterstaat en partyschip Brakzand met lawaaierige en lallende feestvierders gesimuleerd. Gevolg: brand aan boord van het meetvaartuig, een tiental ( Lotus-) zwaargewonden op de feestboot en enkele passagiers die overboord zijn geslagen.

Tot overmaat van ramp maakt een vliegtuigje een noodlanding op zee. "In de meestal wat chaotische eerste fase blijft het op een specifieke plek als de Waddenzee even zoeken naar de juiste coordinatie tussen de hulpverleners", concludeert oefenleider Dennis van Harten van de regionale brandweer Friesland na afloop.

Voor een aantal duikers van de Harlinger brandweer is de stroming te sterk waardoor ze afdrijven. Een van de duikers is zelfs even spoorloos maar blijkt gered door een reddingboot, die dit overigens vergeet te melden. En een rubberboot aan boot van een politiepatrouilleboot kan niet in het water worden getakeld omdat de kraan stuk is.

De burgemeester van Schiermonnikoog volgt het geheel vanaf de volgboot. Hij geeft aan het indrukwekkend te vinden dat er in korte tijd zoveel materieel ingezet kan worden.

De partygangers op het partyschip gooien met het servies en zorgen daardoor voor problemen, maar de politie brengt de groep tot bedaren. Ondertussen worden gewonden afgevoerd door helicopters en naar een ziekenhuis gebracht. Ook de drenkelingen worden in veiligheid gebracht.

Het is de bedoeling dat met de komst van het nieuwe digitale netwerk communicatieproblemen tussen de diverse hulpverleners niet meer zullen voorkomen.

Het nieuwe systeem zal in Friesland op 1 november worden ingevoerd, maar het oude systeem blijft nog even in de lucht voor het geval er iets mis gaat.

LNV gaf voor de oefening de helicopters toestemming om laag te vliegen boven de Waddenzee.