Commissie Meijer ondersteunt LPF-standpunt: 'Gaswinning goed voor Waddenzee'

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door LPF (via INP Nieuwsbank)

'Het rapport van de Commissie Meijer ondersteunt het standpunt van de LPF dat gaswinning juist goed is voor de Waddenzee, omdat een deel van de opbrengst kan worden gebruikt om het milieu te beschermen, bijvoorbeeld door het bevorderen van duurzame kokkelvisserij', zegt fractieleider Mat Herben.

Hij herinnert aan het Strategisch Akkoord, dat de grondslag vormde van het kabinet Balkenende I. 'Toen stonden VVD en CDA lijnrecht tegenover elkaar. Het CDA wilde vast houden aan een moratorium van tien jaar, terwijl de VVD snel wilde boren in de Waddenzee. De LPF stelde toen voor om vanaf bestaande locaties aan land schuin te boren onder de Waddenzee. Er komen dan geen boortorens in de Waddenzee. Gaswinning onder strikt toezicht op eventuele bodemverzakking schaadt het milieu niet. Bovendien kan een deel van de opbrengst worden gebruikt voor beschermende maatregelen. Aardgas is bovendien een relatief schone brandstof. Zowel de economie als de natuur profiteren van deze aanpak', oordeelt Herben.

De LPF vindt niet dat kokkelvisserij moet worden verboden, zoals sommige milieuorganisaties bepleiten. 'De vissers zorgen juist door het zaaien en onderhouden van de kokkelvelden voor voedselrijke vogelgebieden. Door een deel van de opbrengst van gaswinning te gebruiken voor het bevorderen van duurzame schelpdiervisserij kunnen vissers ‚n vogels aan hun trekken komen.' Herben vindt het belangrijk dat kokkelvissers voldoende tijd krijgen om te bewijzen dat zij op een verantwoorde wijze hun beroep kunnen uitoefenen. De kokkelvissers kunnen een subsidie krijgen, vergelijkbaar met de subsidies aan agrariers in het kader van agrarisch natuurbeheer.

De LPF is van mening dat de miljarden euro's die door gaswinning naar de schatkist kunnen vloeien, op een verantwoorde wijze in de economie moeten worden gestoken en niet moeten gebruikt om begrotingstekorten te dichten.

'De tijd van potverteren en uitverkoop aan het buitenland is voorbij. De Nederlandse infrastructuur heeft behoefte aan extra investeringen en voorts moeten ook toekomstige generaties kunnen profiteren van het schone Nederlandse aardgas. Wij verwachten dat de regering komt met doortimmerd voorstel voor een verantwoorde exploitatie', aldus Herben.