Chopperen in het nationaal park

Gepubliceerd op 31 augustus 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer laat vanaf dinsdag 31 augustus weer een aantal heideperceeltjes in het Nationaal Park Duinen van Texel chopperen. Chopperen is het in een werkgang verwijderen van de vegetatie en het bovenste deel van de humuslaag. Er wordt in totaal 1,75 ha gechopperd verdeeld over vier locaties op 't Mientje (Randweg bij de Zilvermeeuw), in De Geul en op camping Loodsmansduin. Het vrijkomende materiaal wordt gebruikt om zandpaden te verbeteren. Het werk wordt uitgevoerd door Tatenhove BV uit Oudeschild. Het werk kost € 19.200.

Chopperen heeft zich bewezen als een uitstekende methode om verouderde heidevegetaties te regenereren. De soorten rijkdom die bij de Texelse duinen hoort kan hiermee goed bewaard worden. Dat geld niet alleen voor planten, zoals de heidesoorten, zonnedauw en klokjesgentiaan, ook b.v. insecten profiteren er van. Tussen de jonge heideplanten die na het chopperen weer een kans krijgen blijven een periode kale plekken waar b.v. graafbijen hun nesten kunnen maken.

Uiteraard is de ingreep in eerste instantie voor veel soorten negatief. Dat is de reden dat Staatsbosbeheer er voor kiest de te chopperen oppervlakte over meerdere stukjes te verdelen. Dit maakt het herbevolken van het gebied uit de omgeving ook makkelijker. Een aantal planten, zoals struikheide kiemt uit zaad dat volop in de bodem aanwezig is. Andere soorten en dieren moeten dat vanuit de directe omgeving doen.