CDA nu wel voor gaswinning

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

De fractie van het CDA in de Tweede Kamer wijst extra gaswinning in de Waddenzee niet meer af. Woordvoerder Atsma is het met de door het kabinet ingestelde adviesgroep-Meijer eens dat gaswinning "met de hand op de kraan" moet worden toegestaan.

Het CDA was altijd voorstander van het moratorium of productiestop dat sinds 1999 geldt. Deze ommezwaai betekent dat zich een meerderheid in de Kamer voor gaswinning aftekent. De VVD is en blijft voorstander, D66 staat open voor de discussie. Volgens de LPF kan gaswinning goed uitpakken voor het natuurgebied.

Atsma wil alleen de voorgestelde strikte voorwaarden iets aanscherpen. Met nieuwe onderzoeksboringen moet "pas op de plaats gemaakt worden" zolang het effect van de hernieuwde winning niet bekend is.

Verder is hij het eens met Meijer dat de kokkelvisserij de tijd moet krijgen om zich om te schakelen op een milieuvriendelijker werkwijze. Maar Atsma ziet weinig perspectieven, met al de procedures die jaarlijks tegen de vissers ingediend worden. "Het is de vraag of de kokkelvissers willen investeren met dat zwaard van Damocles boven hun hoofd."

Atsma raadt het kabinet aan met de kokkelvissers te gaan praten over de vraag hoe zij aankijken tegen hun toekomst.

Als alternatief kan kokkelvisserij in Zeeland dienen. Bovendien zou er een Waddenfonds moeten komen voor de sanering van de sector. Ook de verkweldering van het wad zou eruit betaald kunnen worden. Verder pleit de CDA'er ervoor dat maatschappijen als Shell serieus werk maken van het CO2-alternatief. Daarbij gaat het om het ondergronds injecteren van kooldioxide, afkomstig uit de velden.

Dat zou de door de milieubeweging gevreesde bodemdaling door gaswinning kunnen tegengaan en bovendien goed zijn voor de

doelstelling van het Kyoto-klimaatverdrag. 'Kyoto' wil de opwarming van de aarde tegengaan door de uitstoot van het belagrijkste broeikasgas CO2 aan banden te leggen.