CDA: 'Provincie Groningen laat zich afschepen met een fooi voor aardgas uit Waddenzee'

Gepubliceerd op 30 juni 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Groninger Internet Courant)

'Hartelijk dank voor jullie aardgas en hier heb je een dubbeltje voor een ijsco!'. Volgens de fractie van het CDA in Provinciale Staten van Groningen is dat zo’n beetje de houding van het kabinet naar het noorden toe. Het kabinet heeft besloten om aardgas te halen uit de Waddenzee, en de provincie Groningen was daar steeds tegen. Daardoor heeft de provincie Groningen nu mooie schone handen. Maar lege handen.

Volgens de CDA-er Hollenga, fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Groningen, moet het noorden zich niet laten afschepen met een fooi, nu het Kabinet besloten heeft toch 'wadden'gas te gaan winnen. De commissie Meijer adviseerde in haar rapport om 750 miljoen te investeren in de ontwikkeling van natuur en duurzame economie, maar het Kabinet noemt een bedrag van 500 miljoen.

Het CDA zegt 500 miljoen niet genoeg te vinden voor verbetering van de natuur en duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. Bij de verdeling van de gelden zal, zo is de indruk, ca. tweederde ingezet worden voor herstel van natuurwaarden en ca. eenderde voor economische ontwikkeling. Het CDA geeft aan dat eenderde voor economische ontwikkeling niet genoeg is omdat met name de werkgelegenheid in de provincie Groningen gebaat is bij investeringen. Het CDA vindt, zegt Hollinga, dat het kabinet de 750 miljoen uit het rapport van de commissie Meijer moet overnemen en van die 750 miljoen minimaal 500 miljoen moet besteden aan de economische ontwikkeling van het Waddengebied.