Buurt overwegend positief over openstelling vuurtoren

Gepubliceerd op 19 juli 2004RecreatieAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noord-Hollands Dagblad)

Texel

"Als de vuurtoren wordt opengesteld voor bezoekers, dan willen we niet van de ene op de andere dag midden in de Efteling zitten", zegt een bwwoner die pal onder het lichtbaken van Texel woont. Nu de toren niet meer bemenst wordt, overweegt de gemeente om deze open te stellen voor publiek. De buurt is overwegend positief over het plan. "Maar het moet goed geregeld worden", is de algemene mening.

De vijf huisjes onder de toren werden vroeger bewoond door de vuurtorenwachters. Nu wonen er mensen die er willen genieten van de rust. "Ik heb altijd aan zee willen wonen", zegt een buurtbewoner. Hij vindt het geen probleem als er mensen de toren bezoeken. "Als het maar gereguleerd wordt. Niet dat ze uitzwermen over het terrein. Tijdens de open monumentendag werd de toren ook opengesteld. Toen gingen mensen zelfs picknicken in de duinen."

Leden van het bestuur van de Stichting Behoud Vuurtoren Texel betreuren het dat de toren niet meer bemenst wordt. "Als de opbrengsten worden gebruikt om er weer torenwachters van te betalen vinden we het een goed plan. Het zou prachtig zijn als de toren niet meer roze is en een keer wordt geschilderd."

"Het gevaar van het zeegebied rondom de toren wordt onderschat. Het is een keer gebeurd dat iemand op de deur van de toren bonkte omdat een kennis in problemen was geraakt. Nu is er geen toezicht meer, ongelooflijk zo midden in het seizoen."

De vuurtoren kan volgens een bewoner wel open voor publiek. "Maar de toegang via een trap vanaf het strand. Als er dan een hek om de vuurtoren komt hebben wij er geen last van. Je moet er ook voor zorgen dat je het karakter van dit gebied niet aantast. We hebben laatst een vuurtoren in het Franse plaatsje La Rochelle bezocht. Daar waren grote marktkramen, het was een grote puinhoop. De charme van de toren was compleet verdwenen."

Een oud-vuurtorenwachter, die ook bij de toren woont, weet als geen ander hoe het is om rondleidingen te geven. "Tijdens de open monumentendag hadden we 450 bezoekers in een paar uur. Toen moesten we veel mensen teleurstellen die niet naar boven konden." Hij waarschuwt voor de veiligheid vanwege de steile hoge trappen. "Bovendien staat er nog veel apparatuur in de toren. Daar moet je voorzichtig mee zijn."