Broedseizoen grotendeels voorbij: Groene routes weer open

Gepubliceerd op 12 augustus 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Half augustus, vrijwel alle vogels zijn klaar met broeden. Daarom opent Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Duinen van Texel zaterdag 14 augustus extra wandelpaden, de ‘groene routes’. Deze wandelpaden zijn gemarkeerd met palen met een met groene kop. Met de groene routes maakt Staatsbosbeheer een optimaal recreatief gebruik van de duinen mogelijk met handhaving van de natuurlijke rijkdom.

Buiten de broedtijd is de verstoringsgevoeligheid minder groot. Daarom stelt Staatsbosbeheer in deze periode een aantal beheerspaden als wandelpad open, zodat bezoekers dan ook van deze delen van het terrein kunnen genieten.

Vanwege de aanwezigheid van jonge lepelaars in de kolonie van De Geul blijft de route die hier achterlangs loopt nog afgesloten. Dit pad gaat waarschijnlijk met ingang van één september open. Het aantal broedende lepelaars in De Geul is nog groter dan gedacht, op een inmiddels verlaten plek in een wilgenbosje bleken 64 nesten te zijn geweest inplaats van de 34 die op de foto waren geteld. Het totaal komt hiermee voorlopig op 221 nesten. Samen met de 6 van De Muy en de 80 van De Schorren dus 307 paar lepelaars op Texel van de naar schatting 1500 paar in Nederland.