Op de bres voor behoud donker Waddengebied

Gepubliceerd op 19 april 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

GRONINGEN

Een nieuw te bouwen kassencomplex bij de Eemshaven zal leiden tot ernstige lichtvervuiling. Niet alleen zullen de nachten in Noord-Groningen en een deel van Duitsland aanzienllijk lichter worden, ook in een groot deel van het Waddengebied, inclusief de eilanden Schiermonnikoog, Rottum, Borkum en Juist, zal het licht van de kassen 's nachts zichtbaar zijn.

De Waddenvereniging en de Stichting Natuur en Landschap Eemsmond vrezen voor de komst van het nieuwe kassencomplex van 435 hectare in de Oostpolder. Deze polder nabij de Eemshaven is 1,5 kilometer verwijderd van het wad. De gemeente Eemsmond en de provincie Groningen staan achter het plan voor de nieuwe kassen.

Volgens een woordvoerder van de Waddenvereniging zal uitvoering van de plannen er toe leiden dat in een straal van minstens dertig kilometer het licht van het kassencomplex 's nachts te zien is.

Beide organisaties zijn fel gekant tegen deze lichtuitstoot en twijfelen ook aan de noodzaak van de bouw van het complex. Als protest tegen de plannen en om de bevolking te wijzen op de lichthinder organiseren beide organisaties donderdagavond 22 april een voorlichtingsbijeenkomst in Roodeschool.