Boeren Schiermonnikoog willen eigen zuivelfabriek

Gepubliceerd op 26 april 2004OverigAangemaakt door InterWad (gelezen in het Dagblad van het Noorden)

Schiermonnikoog

Boeren op Schiermonnikoog willen een eigen zuivelfabriek opzetten om samen met Amelander en Terschellinger boeren producten als vruchtenyoghurt, zachte en speciale harde kazen te gaan maken.

Volgens J. Hagen van de Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog kan dit een succes worden vanwege het natuurlijk imago van de waddeneilanden. Boeren kunnen hierdoor ook meer verdienen. De melkveehouders op Schiermonnikoog leveren hun melk nu aan Friesland Coberco Diary Foods.

Er is inmiddels onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een eigen fabriek waarvoor een minimale hoeveelheid van tien miljoen kilo melk noodzakelijk is. De boeren van Schiermonnikoog kunnen vijf miljoen kilo leveren. In samenwerking met Amelander en Terschellinger boeren kan in totaal twintig miljoen kilo melk geleverd worden. De zuivelfabriek zal aan de vaste wal gevestigd worden.

Met Friesland Coberco Diary Foods is men reeds in gesprek, gesprekken met de boeren zijn binnenkort aan de orde. Ook zal er samenwerking worden gezocht met de Waddengroep, een organisatie die biologische van de eilanden afkomstige producten maakt.