Bodem Ameland daalt verder

Gepubliceerd op 8 april 2004EnergieAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

LEEUWARDEN

De bodemdaling door gaswinning aan de oostkant van Ameland is groter dan deskundigen tot nu toe dachten. Volgens de laatste prognoses zal de grond in 2020 maximaal 34 centimeter gezakt zijn. Dat is 6 centimeter meer dan in 2000 in de uitgebreide beoordeling van de bodemdaling Ameland was vastgesteld.

Tweede-Kamerlid Diederik Samsom ziet in de cijfers de bevestiging dat de gevolgen van gaswinning in het Waddengebied niet te voorspellen zijn. Hij voelt zich gesterkt in zijn pleidooi om van verdere gaswinning in het gebied af te zien. Hij zegt dat er gegevens zijn dat de neergang zelfs nog sterker zal zijn dan 34 centimeter.

Maar de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) spreekt dat tegen. Wel hanteert de NAM bij de genoemde 34 centimeter nog een onzekerheidsmarge van 3 centimeter. Voor aanvang van de winning op Ameland - die zich uitstrekt onder de Wadden- en Noordzee - was een uiteindelijke bodemdaling van 26 centimeter in de kern van het gebied voorspeld. Er gold een marge van 5 centimeter naar boven en beneden.

Nadien zijn de cijfers verschillende keren aangepast. In 1991 was de verwachting dat de daling op 18 centimeter zou uitkomen. Negen jaar later was dat weer 28 centimeter, met de kanttekening dat de werkelijke daling tussen de 22 en 34 centimeter kon liggen.

In een bijlage van het vorige week gepresenteerde rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid blijkt dat de bodem nu al 27 centimeter gezakt is en dat daar tot 2020 nog 7 centimeter bij lijkt te komen. De gaswinning stopt in 2019.

Een breed samengestelde begeleidingscommissie houdt de gegevens over de bodemdaling in de gaten. Voorzitter Jaap de Vlas is niet onder de indruk van het nieuwe record. ,,Als je tegen de 30 centimeter voorspelt en je komt op 34 centimeter uit, doe je het helemaal niet zo gek.''

Dat inschattingen variëren, vindt hij logisch. ,,Het hoort nu eenmaal bij het verschijnsel van prognoses. Het zou verkeerd zijn als we jarenlang vasthouden aan de eerste schatting en dan op het einde vaststellen: Het is meegevallen. Het is beter om steeds van de meest reële cijfers uit te gaan.''

De Vlas verwacht dat een paar centimeter meer of minder voor de natuur nauwelijks uitmaakt. Bovendien mag de maximale daling groter zijn dan gedacht, dat geldt alleen voor het centrum van het gebied. Naar de zijkanten toe valt ze weer mee waardoor de totale verzakking aanzienlijk minder zal zijn dan in 1985 was voorgespiegeld.

De Adviesgroep Waddenzeebeleid heeft gesteld dat de bodemdaling voor de Waddenzee geen kwaad kan en dat de zee deze door de aanvoer van zand zelf kan opvangen. Dat was mede reden om positief te adviseren over meer gaswinning onder de zee.

PvdA'er Samsom: ,,De Adviesgroep vindt 1 meter bodemdaling nog niet erg. Maar de essentie is dat we in 1999 de voorspelbaarheid van gaswinning in het gebied niet groot genoeg vonden om winning toe te staan. Uit deze cijfers blijkt dat we de situatie nog steeds niet goed kunnen inschatten.''