Beloning voor tips duinbrand Terschelling

Gepubliceerd op 19 mei 2004OverigAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

TERSCHELLING

De Stichting Ons Schellingerland denkt er over een beloning uit te loven voor tips die kunnen leiden tot de aanhouding van de brandstichter van de duinbrand op Terschelling waarbij ca. 75 hectare natuurgebied verloren ging.

De stichting zet zich in voor de karakteristieke waarden van het eiland, en de schoonheid van het landschap, zo stelt voorzitter Gorter, is door deze brand op grove wijze geschaad.

De grote duinbrand is vermoedelijk aangestoken. Het vuur is onder controle maar door de harde wind ontstaan er nog steeds rookpluimen.

Volgens kooiker Smit zal de brand langdurige gevolgen hebben voor de natuur. Door de rook en het kabaal van de helikopters zijn alle eenden uit zijn kooi verdwenen en zullen naar verwachting de eerste maand ook niet terugkomen.

Ook de leefgebieden van de kiekendief en de buizerd zijn ernstig verstoord. Ook is hij bezorgd over wat er met de meeuwenkolonies is gebeurd en de Berkenvallei, een paradijs voor zangvogels.

Bij het blussen van de brand is er een ongeveer een miljoen liter zout water in het gebied gestort en dat zou wel eens het einde voor de Berkenvallei kunnen betekenen.

Wie de rekening van de inzet van de helikopters betaalt is nog niet duidelijk.

Burgemeester Visser gaat daarover nog praten met de brandweer en Staatsbosbeheer maar gaat er van uit dat de gemeente, als 'besteller' van de helicopters, niet alleen voor de kosten hoeft op te draaien.

Hij geeft wel aan dat er moet worden gekeken naar hoe de gemeente zich beter kan voorbereiden op dit soort calamiteiten maar is erg onder de indruk van de inzet van alle betrokken partijen.