Badgast en bibliotheek bloeden voor tekorten op Vlieland

Gepubliceerd op 19 juli 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

Vlieland

De badgasten op Vlieland moeten bloeden voor de tekorten op de gemeentebegroting. Met het opschroeven van de toeristenbelasting met 10 procent hopen burgemeester en wethouders op 70.000 euro extra. Het sluiten van de openbare bibliotheek op het eiland moet nog eens 58.400 euro opleveren. Bezoekers zullen straks voor iedere overnachting en bootovertocht 0,10 euro extra moeten betalen. Wethouder Fré Westers kondigde eind vorige maand al een tekort van ruim 300.000 euro op de gemeentebegroting aan.

Vlieland ontvangt 90.000 euro minder uit het gemeentefonds en daarnaast wordt de gemeente geconfronteerd met tegenvallende personeelskosten. Het college wil het onstane gat in de begroting dichten met een bezuiniging van ruim 118 duizend euro op het wegenonderhoud.

De Vlielanders zelf zullen ook een bijdrage moeten leveren. De gemeente verwacht dat bij nieuwe WOZ-taxaties woningen flink in waarde zullen stijgen, naar verwachting zo'n 50 procent. Om kosten te sparen zullen waardestijgingen nog maar voor 80 procent worden gecompenseerd met lagere tarieven, in tegenstelling tot 100 procent in eerdere jaren. Dit levert de gemeente ca. 32 duizend euro op.