Aziatische krabben in Waddenzee

Gepubliceerd op 2 november 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in het LC)

DEN HOORN

In de Waddenzee bij Texel en Den Helder zijn Aziatische blaasjeskrabben (Hemigrapsus sanguineus) aangetroffen. Het lijkt er op dat het grootste deel van het Wad van de nieuwkomer gevrijwaard zal blijven. De dieren zijn namelijk alleen bij zeedijken aan diep water gevonden. Om die reden denkt bioloog Rob Dekker van het Nederlands instituut voor onderzoek der zee (Nioz) op Texel dat de populatie zich alleen zal uitbreiden naar de havenpieren van bijvoorbeeld West-Terschelling en Harlingen.

Volgens Dekker zal er in de toekomst sprake zijn van de komst van nog een exotische krab: de Japanse penseelkrab (Hemigrapsus penicillatus), die ook in Frankrijk is gesignaleerd. Deze krab leeft de op het slik. Al eerder zijn beide krabsoorten in Zeeland opgedoken. Dekker denkt dat de krabben met zeeschepen meeliften door zich te nestelen in de aangroei op scheepsrompen, of ze zitten in het ballastwater. Een krab kan op deze manier goed overleven.

Dekker geeft aan, net als onderzoeker Nijland van de RUG, dat het niet uit te sluiten is dat de penseelkrab een bedreiging gaat vormen voor de inheemse strandkrab, de Carcinus maenas. Maar tot nu toe is de penseelkrab nog niet in de buurt gesignaleerd.

De blaasjeskrab is roodbruin tot donkerrood van kleur en is groter van de penseelkrab, die groenbruin is met soms ook witte vlekken.