Appel voor ruimer Waddenfonds

Gepubliceerd op 29 oktober 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG


Het kabinet moet veel meer geld dan de beoogde half miljard uittrekken voor het Waddenfonds, bedoeld voor investeringen in de natuur en de economische ontwikkeling van de noordelijke provincies. Dat bleek donderdag tijdens voorbereidend overleg in de Tweede Kamer.

Directeur De Graeff van Natuurmonumenten claimde namens tien natuur- en milieuorganisaties 1,3 miljard euro. Het kabinet staat een fonds van 500 miljoen euro voor ogen. De Groningse commissaris van de koningin Alders vroeg namens de samenwerkende noordelijke overheden ook meer geld, zonder een bedrag te noemen.

Die injectie past in het nieuwe beleid voor het waddengebied waarover de Kamer over bijna twee weken debatteert en dat voorziet in extra gaswinning. De opbrengsten daarvan zullen het fonds voeden. De zogenoemde commissie-Meijer, die het kabinet in de arm had genomen, adviseerde daar 750 miljoen euro in te steken. Alders noemde de korting van 250 miljoen "ongemotiveerd".

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die vanaf 2007 de gaswinning ter hand wil nemen, verwacht op grond van de fors hogere olieprijzen een 20 procent hogere opbrengst dan de commissie-Meijer berekende. Directeur Platenkamp zette zich echter af tegen het idee dat de NAM daarom het fonds zou kunnen spekken. Het bedrijf heeft al honderden miljoenen geinvesteerd in de Waddenzee, en bovendien zal de gaswinning extra belastinginkomsten betekenen. "Nederland BV zal heel veel verdienen aan het waddengas", stelde de NAM-directeur. Er zit wel 5 tot 10 miljoen euro in het vat voor de Waddenacademie, die bestaand en nieuw onderzoek moet gaan coordineren.

De NAM-topman toonde verder veel vertrouwen dat de gaswinning, waartegen natuur- en milieuorganisaties zich verzetten, geen schade zal berokkenen. Een schadeclaim, mocht de Kamer het nieuwe beleid afwijzen of als later de productie vanwege te grote bodemdaling stopgezet moet worden, "is niet aan de orde".