Ambitieus project met waterstof op Texel

Gepubliceerd op 1 september 2004Onderzoek en MonitoringAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noord-Hollands Dagblad)

Texel

Waddeneiland Texel krijgt mogelijk een wereldprimeur. Provincie Noord-Holland en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten onderzoeken de haalbaarheid van het project 'Waterstof op de wadden'.

Een aantal organisaties gaan als voorbeeldproject energie gebruiken die is opgewekt met behulp van waterstof. Een voorbeeld is Ecomare, maar bijvoorbeeld ook taxibusjes die op waterstof gaan rijden. Er is een subsidie toegekend van 50.000 euro om de haalbaarheid te onderzoeken. De bedoeling is om 1 januari 2006 te starten.

In totaal is er voor de eerste 2 jaren van de uitvoering van 'Waterstof op de wadden' een bedrag van ongeveer vijf miljoen euro uitgetrokken.

Waterstof kan als vervanger dienen van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas, waarvan de bronnen langzamerhand uitgeput raken. Om waterstof te maken is wel fossiele energie nodig, bovendien ontstaat bij de productie CO{-2}, een berucht broeikasgas.

Dit gas hoeft niet in de atmosfeer terecht te komen omdat het kan worden opgevangen en opgeslagen. Ook kan het bijvoorbeeld in kassen hergebruikt worden.

Deskundigen beschouwen het gebruik van waterstof als energiebron als tussenoplossing, omdat men in de toekomst steeds vaker gebruik zal gan maken van duurzame energiebronnen als windenergie en zonne-energie, dat nu nog in de kinderschoenen staat.

De provincie Noord-Halland en het Energieonderzoek Centrum Nederland hebben ook plannen voor een faciliteitencentrum in Den Helder, dat plaats moet gaan bieden aan bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. De provincie gaat hier enkele miljoenen euro's in investeren.