Algemeen Overleg over vergunningverlening mechanische kokkelvisserij
Vragen om verantwoording en eisen van schadevergoeding staan centraal.
Arie Slob: MdV,
- De aanleiding voor dit overleg is voor de kokkelvissers een weinige vrolijke. Het doek voor de mechanische kokkelvisserij lijkt definitief gevallen na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie en vooral door de invulling daarvan door de Raad van State (RvS), die meent dat er voldoende grond is om de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee per direct stop te zetten. Zo lijden de kokkelvissers vroegtijdig schipbreuk;
- Het kabinet had eind juni al in reactie op het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid aangekondigd de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee per 1 januari 2005 te beeindigen. In weerwil van eerdere uitspraken van de minister van LNV, die nog wel toekomst zag voor de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee, mits er verduurzaamd werd. Daar komt nu dus het directe gevolg van de uitspraak van de bestuursrechter van de RvS overheen, inhoudend dat de eerder afgegeven vergunning voor 2004 weer wordt ingetrokken.
- Wij hebben hier een paar vragen bij aan de minister:
* Kan de minister zijn ommezwaai nader toelichten die er kennelijk door hem is gemaakt tussen de uitspraak richting de mechanische kokkelvissers - zon 8 maanden geleden - dat hij geen gronden zag om de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee te verbieden en het kabinetsbesluit van juni jongstleden? En, heeft de sector wat de minister betreft wel een eerlijke kans gehad om te verduurzamen?
* Wij waren het eens met de onderbouwing van de vergunningverlening door de minister. Maar waarom is hij er niet in geslaagd de voorzitter van de RvS te overtuigen dat de kans op significante gevolgen vrijwel nihil is? Wat is de waarde nog van wetenschappelijke bewijsvoering, vragen wij ons af? Dat is voor ons opmerkelijk en voor de kokkelvissers natuurlijk enorm vervelend. Er is namelijk niet overtuigend aangetoond dat hun activiteiten dit seizoen het risico tot significante schade met zich mee zou brengen en toch worden zij niet voor een laatste keer in staat gesteld zelf in hun broodwinning te voorzien!
- Overige vragen:
* De kleine, maar winstgevende kokkelvisserijsector lijkt te worden doodgedrukt onder de enorme druk van natuur- en milieuorganisaties, andere belanghebbenden en beleidsmakers, die op zich natuurlijk opkomen voor een heel legitiem belang, namelijk het behoud van de Waddenzee Aan de minister de vraag of hij de indruk bij ons kan wegnemen dat het kabinetsbesluit m.b.t. het beëindigen van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee geen wisselgeld is voor het toestaan van gaswinning? Het lijkt namelijk verdacht veel op een zoenoffer, zoals Gerrit Braks het heeft uitgedrukt.
* We hopen dat de commissie van drie binnenkort met goede, ruimhartige voorstellen komt m.b.t. schadevergoeding. Ook hopen wij dat de minister bereid is om de kokkelvissers ruimhartig schadeloos te stellen voor het seizoen 2004. Dat is de minister aan zijn stand verplicht, gezien de eerdere vergunningverlening. Wij achten het juist om de toekomstige aardgasbaten te gebruiken om de kokkelvissers schadeloos te stellen en om daarmee een sociaal plan te bekostigen.
Graag vernemen wij de reactie van de minister m.b.t. zijn intenties bij het vergoeden van de schade en het potje waaruit de schade vergoed moet gaan worden.
* Tenslotte een klein vraagje m.b.t. het gebruik maken van vergunningen. Kan de minister inzicht geven in het bericht dat het afgelopen jaar slechts 3 schepen gevist hebben op kokkels, terwijl er 37 vergunningen waren verleend?
----------------------------------------------------------
Destijds op basis van het EVA II-rapport
Namelijk de anders wel heel abrupte beëindiging van de sector, het enorme kokkelbestand dat momenteel aanwezig is en de afwezigheid van significante gevolgen.
Die in de miljarden zal lopen; daarvan kunnen veel leuke dingen gedaan worden, maar toch ook zeker kunnen daarvan de kokkelvissers schadeloos gesteld worden.
Volgens de Volkskrant van 20 sept. 04