Adviescommissie voor uitkoopregeling kokkelvissers
DEN HAAG
De mechanische kokkelvisserij moet per 1 januari 2005 vertrekken uit de Waddenzee. De ministerraad heeft vrijdag besloten een onafhankelijke commissie in het leven te roepen die het kabinet zal adviseren over de vraag of en hoe de kokkelvissers worden uitgekocht.
Coordinerend minister Dekker van VROM stelde na afloop van het kabinetsberaad dat het beleid voor de Waddenzee is uitgestippeld. Een eventuele afkoopregeling moet wel goedgekeurd worden door de Europese Commissie. De regels voor dergelijke staatssteun in de visserij worden echter mogelijk herzien.
Dat zou betekenen dat een uitkoopregeling niet hoeft worden voorgelegd aan Brussel. Voorwaarde van de nieuwe regeling zou zijn dat milieu of concurrentie niet worden geschaad door deze steun. De Commissie buigt zich volgende week over zo'n voorstel, aldus een woordvoerster in Brussel.
Uitgangspunt van het nieuwe Waddenbeleid van het kabinet is dat de natuur in het gebied de ruimte krijgt. "Duurzaam menselijk medegebruik kan alleen onder strikte voorwaarden", zo stelt minister Veerman van Natuur. Wat betreft de mosselvisserij ziet het kabinet mogelijkheden. Deze vissers krijgen "tien tot vijftien jaar" de tijd milieuvriendelijk vismethoden, die al zijn ingezet, verder te ontwikkelen.
De mechanische kokkelvisserij heeft de afgelopen maanden in verscheidene rapporten, waaronder het Waddenadvies van de commissie-Meijer, de zwartepiet gekregen. De sector is schadelijk bevonden voor het bodemmilieu en zou het voedsel uit de snavels van de vogels wegkapen. Hoewel Meijer de sector nog zeven jaar de tijd wilde geven om hun leven te beteren via milieuvriendelijker vismethoden, ziet het kabinet geen heil in die weg.
Veerman verzekert dat de 3-koppige adviescommissie een "faire vergoeding" voor de kokkelvisserij zal bedenken. Dat de sector alsnog via een koude sanering met lege handen zal staan, acht de minister "niet waarschijnlijk".
"Wij zijn erg ongelukkig getroffen met het kabinetsbesluit", stelt voorzitter G. Braks van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij. De klap is des te harder aangekomen bij de sector omdat minister Veerman, verantwoordelijk voor het visserijbeleid, vorig jaar nog zei 'persectief' te zien voor de kokkelvissers. Nu de "maatregelen verscherpt" zijn, is die toekomst er volgens zowel het kabinet als de sector er niet.
Het kabinetsbesluit treft niet alleen de kokkelvissers, maar ook de verwerkende industrie. "Een belangrijke poot onder de
schelpdierverwerkende industrie is weggeslagen", stelt secretaris J. Holstein van het productschap. Hij denkt dat de conserverenindustrie op dit gebied "niet overeind" zal blijven.
De kokkelvissers hebben volgens Braks toegezegd totaan het advies van de in te stellen commissie geen juridische procedures
over deze kwestie te voeren.
De PvdA reageerde tevreden op het besluit van het kabinet. Het Tweede-Kamerlid Samsom noemde het een "eerste goede stap". Maar uiteindelijk moet volgens hem de gehele schelpdiervisserij in de Waddenzee verduurzamen.