Advies Risicoanalyse Waddenzee een samenhangend overzicht

Gepubliceerd op 30 november 2004OverheidAangemaakt door Raad vd wadden

De Raad voor de Wadden heeft advies uitgebracht aan de Tweede Kamer over risicoanalyses voor de Waddenzee.

De Raad is om dit advies gevraagd, omdat de Tweede Kamer wil weten welke risico's voor dit gebied in kaart zijn gebracht voor mens en milieu. Omwille van de tijd heeft de Raad zich beperkt tot een niet – uitputtend - overzicht van de meest actuele analyses en studies die zijn uitgevoerd naar activiteiten met effecten op de Waddenzee.

De risicoanalyses die zijn uitgevoerd betreffen vooral studies naar de risico's van de scheepvaart en risico's voor de kustveiligheid.

Daarnaast vindt de Raad het opvallend dat er veel ecologisch onderzoek is uitgevoerd, maar dat er niet veel zicht is op de werkelijke risico's voor de Waddenzee. Ook zijn er weinig tot geen samenhangende risicoanalyses uitgevoerd, waarin naar een opeenstapeling van risico's voor de Waddenzee is gekeken.

De Raad is van mening dat er allereerst een goede en systematische analyse van bestaande kennis moet worden uitgevoerd. Aanvullend is het nodig om de belangrijkste natuurlijke processen in kaart te brengen voordat risicovolle activiteiten in dit gebied goed beoordeeld kunnen worden.

De Raad voor de Wadden

De Raad voor de Wadden is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld door het ministerie VROM. De Raad heeft als wettelijke taak, gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen over bestaand, nieuw en toekomstig beleid, dat zowel direct als indirect met het Waddengebied te maken heeft.