Actievoerders plaatsen Te koop-borden op Wad

Gepubliceerd op 24 juni 2004OverheidAangemaakt door ANP

Actievoerders van Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging plaatsen vandaag grote borden op het wad met 'Te Koop: Waddenzee' met de verantwoordelijke ministers als makelaars. De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties, verenigd in www.knokmeevoordewaddenzee.nl, protesteren hiermee tegen het advies van de commissie-Meijer, dat natuurbeheer in de Waddenzee alleen mogelijk is met de opbrengsten van het waddengas. De geplaatste borden zijn een aanklacht tegen de uitverkoop van het Wad door het kabinet.

Alle signalen wijzen er op dat het kabinet morgen besluit gaswinning in de Waddenzee goed te keuren. En dat terwijl er nog steeds onzekerheid bestaat over eventuele bodemdaling als gevolg van gaswinning. Met het standpunt dat alleen dankzij de gasbaten het onderhoud van ons grootste natuurgebied mogelijk is, doet het kabinet de Waddenzee in de uitverkoop. Greenpeace en de andere natuur- en milieuorganisaties maken deze uitverkoop zichtbaar met het plaatsen van de Te Koop-borden in het Waddengebied. Deze actie is onderdeel van een serie acties en protesten. Eerder dit jaar voerde Greenpeace actie bij een gaswinningspaal van de NAM op de Waddenzee.

Het voornemen van de regering is strijdig met internationale afspraken over het beschermen van belangrijke natuurgebieden.

Nederland is verplicht de Waddenzee te beschermen tegen bedreigingen en schade. Dit is vastgelegd in de Biodiversiteitsconventie, de Vogel- en Habitatrichtlijn en het Kyoto Protocol. De Wadden, een belangrijk internationaal natuurgebied, worden bedreigd door schelpdiervisserij, zeespiegelstijging, scheepvaartongelukken en vervuiling. De commissie-Meijer adviseert terecht deze problemen aan te pakken.

Echter, door beheer van waddennatuur afhankelijk te maken van waddengas, geeft Nederland internationaal een slecht voorbeeld. Als winstgevendheid van natuurgebieden de internationale norm wordt, ziet de toekomst van de natuur er somber uit.

Overigens betekent het kabinetsbesluit nog niet dat de gaskraan daadwerkelijk open gaat. Dit najaar krijgt de Tweede Kamer de kans deze uitverkoop van het Wad te stoppen en te kiezen voor een aanpak, waarbij de bescherming van de natuur in dit bijzondere gebied echt voorop staat.

Locaties borden ondermeer:

Peilhuis RWS Balgzand bij Wieringen, 12.00 uur

Havenhoofd Harlingen, plusminus 14.00 uur

Veerpont Holwerd, plusminus 15.00 uur

Veerpont Lauwersoog, plusminus 16.00 uur

Engelsmanplaat, tijdstip nog onbekend

De gezamenlijke organisaties: Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu, De Landschappen, Wereld Natuur Fonds, Stichting Wilde Kokkels, Milieudefensie, Friese Milieu Federatie, Milieufederatie Groningen