Aankondiging symposium Waddenzeebeleid

Gepubliceerd op 27 september 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Ecomare

De afgelopen maanden heeft het waddengebied veel aandacht gekregen van media, politiek en wetenschap. EVA-II gaf nieuwe inzichten in de effecten van schelpdiervisserij en het RIKZ publiceerde een belangrijk, maar nog grotendeels onbekend rapport met nieuwe data en inzichten over gaswinning en bodemdaling. De Adviesgroep Waddenzeebeleid ('Commissie-Meijer') schetste de hoofdlijnen van een integrale aanpak voor het waddenzeebeleid, die in juni grotendeels door het kabinet zijn overgenomen. Het parlement beslist op 9 november a.s. of men dit kabinetsbesluit steunt.

Alle reden om informatie en debat van de afgelopen tijd nog eens op een rijtje te zetten. Daarom organiseert EcoMare, centrum voor wadden en Noordzee, op vrijdag 29 oktober 2004 op Texel een symposium waarop aan bod komen:

- Gaswinning: met het RIKZ-rapport 'Bodemdalingstudie Waddenzee 2004' ligt er een 'goudmijn' aan nieuwe data, die nog nauwelijks bij besluitvormers of het grote publiek bekend zijn.

- Schelpdiervisserij: de Adviesgroep Waddenzeebeleid sprak over mogelijke verduurzaming van mossel- en kokkelvisserij. Het kabinet wil beëindiging van de kokkelvisserij. Wat zijn de kansen voor de mosselvisserij? Hoe verhouden inzichten over de effecten van schelpdiervisserij zich tot inzichten over de effecten van bv. gaswinning?

- Natuurherstel: Wat zijn de prioriteiten? Hoeveel geld is er nodig?

- Duurzame economische ontwikkeling: Waaraan moeten we denken? Wat zijn de speerpunten?

- Terug- en vooruitblik op 30 jaar waddenbescherming.

Sprekers die hebben toegezegd zijn o.a. Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten), Roel Cazemier (Raad voor de Wadden), Jaap de Vlas (RIKZ), Ton Verbree (voorzitter PO Mosselen), Roelof Platenkamp (NAM), Wim Wolff (Rijksuniversiteit Groningen) en Leendert Bikker (Waddenvereniging). Moderator is Victor Deconinck.

Het symposium duurt van 10.30 tot 17.30 uur. Er rijden speciale bussen vanaf 't Horntje naar EcoMare aansluitend op de veerboot die om 9.30 uur vanaf Den Helder vertrekt.

De doelgroep voor het symposium zijn beslissers aangaande het toekomstige waddenbeleid, zoals bestuurders, politici, experts en NGO's. Deelname kost normaal 50 euro. Leden van de pers kunnen gratis deelnemen.

Ik verzoek u vriendelijk 29 oktober in uw agenda te reserveren. U ontvangt over twee weken een uitnodiging met gedetailleerd programma. U kunt zich nu al opgeven via: daphnal@ecomare.nl.

Ik hoop op uw komst,

Jan Kuiper

Directeur EcoMare