Na 23 jaar voor het eerst geen Texelpop

Gepubliceerd op 2 maart 2004RecreatieAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noordhollands Dagblad)

Texel - 24-02-2004

Het traditionele muziekfestival van Texel zal dit jaar niet worden georganiseerd. Stichting Popmuziek Texel (Stipt) kan Texelpop niet langer bekostigen. De kosten zijn hoog vanwege het gebruik van sporthal Ons Genoegen waar het festival de laatste jaren werd gehouden.

"Een paar enthousiastelingen staken in 1980 de koppen bijeen en zijn begonnen met een muziekfestival in het park", vertelt N. Lely namens Stipt. "Toen de muzieknis verdween is Texelpop verhuisd naar De Lindeboom." Vanwege geluidsoverlast was dat geen geschikte locaties en speelden de Texelse bands de laatste jaren in een van de sporthallen. "Gemeente Texel paste de geluidsoverlast, zonder overleg met de oude gebruikers aan, doormiddel van isolatie. De gemeente had beloofd te overleggen en dat is niet gebeurt. De zaal was onbruikbaar voor Texelpop. Bovendien is het podium in De Lindeboom te klein voor de bands en is er te weinig ruimte voor publiek. We hebben het in zeven jaar terug nog twee jaar geprobeerd maar het werkte niet. Ieder jaar speelden er rond de zeventien bands en kwam er veel publiek. Te veel voor De Lindeboom."

Brandweer

In sporthal Ons Genoegen moet Stipt zich echter houden aan diverse regels. "Zo moeten we zorgen voor brandweermannen in pak en voor goede eerste hulp. Die dingen moeten allemaal betaald worden." Samen met de kosten voor licht en geluid is het volgens Lely niet langer haalbaar om het festival te organiseren. "Het gaat me aan mijn hart maar het is gewoon niet meer op te brengen."

Na het festival van vorig jaar was het voor de organisatie eigenlijk al duidelijk. "Het is zo veel werk en door alle extra regels is het leuke eraf. Het wordt te commercieel en ook het huidige rook en alcoholbeleid is een extra factor die het moeilijker maakt om een Texelpop te organiseren." Stipt heeft nog geen oplossing voor bands die jaarlijks speelden. "Ik denk bijvoorbeeld aan avonden waar drie verschillende bands kunnen spelen. Dat is net te doen in De Lindeboom, de animo van Texelse bands is er en de sfeer zal er dan ook wel weer zijn."