E 2,8 miljoen Europese subsidie voor twintig Friese plattelandsprojecten

Gepubliceerd op 18 november 2004OverheidAangemaakt door Provincie Fryslan

Het samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft aan twintig Friese projecten bijna E 2,8 miljoen Europese subsidie uit het Plattelandsontwikkeling Programma (POP) toegekend.

De provincie Fryslan vult het subsidiebedrag voor 14 van deze projecten aan met in totaal E 1,2 mln. aan cofinanciering, Provinciale Staten nemen hierover binnenkort een definitief besluit. De provinciale organisatie Plattelansprojekten heeft de meeste initiatiefnemers van deze projecten begeleid bij hun subsidieaanvraag uit het POP-budget.

Projecten voor de Waddeneilanden

Verbetering toeristische infrastructuur Buren, Ameland

De gemeente Ameland vindt het van groot belang dat binnen cultuurhistorische dorpskernen, gewoond en geleefd, maar vooral ook gerecreeerd kan worden. Daarom ontwikkelden zijn een plan om de dorpskernen voor nu en in de toekomst in te richten voor een meervoudig gebruik. Daarbij gaat het voornamelijk om het aanbrengen van een evenwicht tussen enerzijds de gewone dorpsfunctie voor die mensen die er wonen en werken en anderzijds de druk die de grote aantallen toeristen leggen op de infrastructuur van een daarvoor in wezen te klein dorp. Het plan voorziet in een verbetering van de infrastructuur en op het behoud van de cultuurhistorische setting van het dorp. De eerste uitwerking daarvan is het Buren. Dus de structuur van het dorp wordt grotendeels bepaald door de ombuiging van voornamelijk agrarisch met een recreatieve tak, naar voornamelijk recreatief met een agrarische tak. Dat betekent ook dat de ruimtelijke inrichting van het dorp na vele jaren aan een upgrading toe is, om weer te kunnen voldoen aan de veranderde wensen van de gast en eilander.

Totale investering E 1.104.121,-

POP subsidie E 552.061,-